Üzüm ve keçiboynuzu özlerinden elde edilen Okyay Pekmez‘leri 80 derece üzerine çıkmayan özel pişirme yöntemi ile size en sağlıklı pekmezi ulaştırmayı amaçlar. Uzun yıllardır Türkiye’de üretilen ve tüketilen pekmez günümüze gelene kadar yapımında ve tadında büyük değişiklik yaşanmamıştır. Bu geleneksel lezzeti tek başına ya da farklı besinlerin yanında rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Tahin Pekmez İkilisi
Yılların değişmeyen ikilisi tahin ve pekmez karıştırıldığında besin değeri oldukça yüksek eşsiz bir tat oluşturur. Kahvaltıların tercihi bu lezzeti çocuklarınıza da afiyetle yedirerek yüksek besin değerinden faydalanmasını sağlayabilirsiniz. Tahin ve pekmezin ideal karıştırma oranı 1’e 3 olarak bilinir, yani 3 kaşık tahine 1 kaşık pekmez olacak şekilde ayarlanır. Tahin pekmez karışımını ekmeğe sürerek veya kaşıkla tüketerek bu ikilinin tadına varabilirsiniz.
Pestil ve Üzüm Reçeli
Pestil, bazı yörelerde bastık şeklinde bilinir, yapıldığı meyvenin adı ile birlikte anılır ve asıl özlerinden birisi pekmezdir. Pekmezin kaynama işlemi sırasında içine buğday veya nişasta unu atılarak karıştırılır. Elde edilen karışım ince tabaka halinde yayılarak kurumaya bırakılır ve kuruyan tabaka parçalar halinde kesilir. Bir diğer yöntem ise 1 çay bardağı Okyay pekmeze su ve şeker eklenerek kaynatılmaya başlanır, sonrasında karışıma nişastalı su eklenerek muhallebi kıvamı yakalanır. Evinizde kolayca elde edebildiğiniz pestili sıcak bir şekilde de tüketebilirsiniz.
Reçel yapımında da pekmeze yer verilmektedir, bazı bölgelerde özellikle üzüm reçeli yaparken üzüm pekmezinin kullanımı tercih edilir. Reçel yapımında şeker görevi gören pekmez, siyah veya bitki çaylarında tatlandırıcı olarak da kullanılan ve önerilen bir tattır.
Okyay’ın en doğal ve geleneksel lezzeti Okyay Pekmez‘lerini yeni tariflerinizde kullanarak sofralarınızı tatlandırın.