fbpx
100 TL ÜZERİ TÜRKİYE'NİN HER YERİNE ÜCRETSİZ KARGO! Online destek hattı: 0 324 616 0444 info@okyay.com.tr

Tahin Nedir ve Tahinin Faydaları Nelerdir?

Okyay Sözlük - Tahin ve Faydaları Nedir?

İçerik

Okyay Sözlük ile bugünkü konumuz tahin!

Tahinin Tarihi Yolculuğu

Tahin’in yazılı geçmişi milattan önce 2.000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Mezopotamyada yerleşik olan kültürlerin çivi yazısı tasvirlerinde geçen tahinden “Tanrı’ların susam şarabı” şeklinde bahsedilmektedir.

Yunan tarihçi Heredot’un 3.500 yıl önce yaptığı atıflarda tahinin en çok yağının çıkartıldığı ve kullanıldığı belirtilmiştir.

En eski yemek tarifi metinlerinden biri olan 13. yüzyıl kitabı olan Kitab Wasf al-Atima al-Mutada eserinde kullanımı anlatılan tahin ile Humus tarifi verilmektedir.

Tahinin Üretimi Nasıl Yapılır?

Susamın ezilmesi yolu ile üretim süreci başlayan tahin, ardından farklı üretim tekniklerinden geçirilerek son haline getirilir. Yoğun ve akıcı bir kıvama sahip olan tahinin, besin değerleri sebebi ile özellikle soğuk geçen kış aylarında tercih edildiği ve insanların soğuktan korunmak için eski çağlarda öne çıkarttığı bir lezzet olduğu görülmektedir.

İyi bir tahin yapım süreci için en başta en kaliteli susam tohumları toplanır ve eleme işlemlerinden geçirilir. Ardından kabuklarından ayrılması sağlanır ve yıkamaya sokulur. En son olarak da kavrulma işlemi yapılan susamlar; tahin olmaya hazırdır.

Tahinin Faydaları Nelerdir?

Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Orta Asya’da sıkça kullanılan tahinin bir çok faydası bulunmaktadır. Özellikle vitamin ve mineral yönünden çok zengin olan tahin, besleyici ve doyuruculuğu ile yüksek enerji veren bir besin kaynağıdır.

Aşağıda tahinin en önemli faydalarını sizler için derledik;

  • Tahinin hammaddesi olan susamın içerdiği yoğun kalsiyum sayesinde kemik ve kas gelişimi açısından çok faydalıdır. Vejeteryan veya vegan yeme şekli olan bireylerin kalsiyum ihtiyaçlarını tahin ve tahin içeren gıdalar ile karşılanabilir.
  • Özellikle C vitamini, selenyum ve demir zenginliği sebebiyle tahin, bireylerin bir çok hastalıktan korunmasında büyük bir role sahiptir.
  • Kış aylarında sadece vücudun direncini arttırmakla kalmayan tahin bazlı besinler aynı zamanda yüksek enerji oranı ile zinde kalınmasına da yardımcı olmaktadır.
  • Yüksek miktarda çinko içeriği sayesinde tahinin, insan cildine faydalı olduğu belirlenmiştir. Diğer yandan içeriğinde bulunan B ve E vitaminleri ile tahin, cildin daha parlak ve canlı kalmasında etkin rol oynamaktadır.
  • Tahinin hammaddesi olan susam içerisinde yüksek oranda bulunan lignan maddesi, kan dolaşımını düzenler ve kasları gevşetmeye yaramaktadır. Aynı zamanda tansiyonun düşmesi ve düzenlenmesi için de yardımcı olmaktadır.
  • Tahinin doymamış yağ oranının yüksek olması sebebi ile uzun vadeli tüketiminde kötü kolesterolü düşürmekte ve kalp damar hastalıkları olasılığını azaltmaktadır.
  • Tahine eklenecek bir miktar pekmez ile yoğun bir E vitamini takviyesi alınabilir. E vitamini yüksekliği sayesinde tahin ve pekmezin cinsel yönden olumlu faydaları olduğu söylenebilir.
  • Tahinin bir çok farklı olumlu içeriği sayesinde antioksidan özelliği bulunmaktadır ve uzun vadeli tüketimi ile kanser ihtimalini de bireysel olarak düşürmektedir.

Okyay Tahin Sizleri Bekliyor

Okyay’ın geleneksel ve katkısız üretimi ile Okyay Tahin sizin için tüm bu faydaları sunmaktadır. Düzenli olarak tüketilecek Okyay Tahin ve yanında eklenebilecek Okyay Pekmez veya Okyay Bal eşsiz bir lezzet sunmaktadır.

Son Yazılar